+306936849249
2106426812

Αξονική Στεφανιογραφία

Τι είναι η αξονική στεφανιογραφία;

Η αξονική στεφανιογραφία είναι μια μη επεμβατική μέθοδος ενδελεχούς εκτίμησης των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς. Μπορεί να αξιολογήσει την παρουσία στενώσεων, αλλά και τη φύση των αθηρωματικών αλλοιώσεων. Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου έγκειται στη δυνατότητα να αποκλείσει με μεγάλη ακρίβεια την παρουσία στενώσεων στα στεφανιαία αγγεία με μη επεμβατικό τρόπο και επομένως συμβάλλει δυναμικά στην πρόληψη εμφράγματος μυοκαρδίου.

Σε ποιους απευθύνεται;
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας η αξονική στεφανιογραφία είναι εξέταση πρώτης εκλογής για ασθενείς που εμφανίζουν πόνο στο στήθος και έχουν χαμηλή έως μέτρια πιθανότητα να πάσχουν από στεφανιαία νόσο. Επίσης μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ασυμπτωματικά άτομα με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (όπως σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, κάπνισμα, δυσλιπιδαιμία και κληρονομικό ιστορικό στεφανιαίας νόσου) ως μέθοδος αξιολόγησης του καρδιαγγειακού κινδύνου. Τέλος, σε ασθενείς μετά από επέμβαση Bypass μπορεί να εκτιμήσει τη βατότητα των μοσχευμάτων.

Σε τι διαφέρει από την κλασική στεφανιογραφία;

Η κλασική στεφανιογραφία γίνεται με επεμβατικό τρόπο και απαιτεί καθετηριασμό και, όπως κάθε επεμβατική μέθοδος, εγκυμονεί μικρό μεν, πλην υπαρκτό κίνδυνο επιπλοκών.
Η αξονική στεφανιογραφία αντίθετα, είναι μη επεμβατική, αναίμακτη και ανώδυνη. Εκτός από τη διάγνωση στενώσεων παρέχει και τη δυνατότητα εκτίμησης της έκτασης των ασβεστώσεων με ειδικό σκορ (Agatston score), αλλά και τον ακριβή χαρακτηρισμό του τύπου των πλακών (ασβεστωμένες, υποηχογενείς). Σε κάθε περίπτωση βέβαια, δεν αντικαθιστά την επεμβατική στεφανιογραφία, αφού εάν υπάρξουν παθολογικά ευρήματα η επεμβατική μέθοδος πρέπει να ακολουθήσει ως θεραπευτική πλέον αντιμετώπιση. Με άλλα λόγια, με την αξονική στεφανιογραφία μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ασθενών που μέχρι και σήμερα υποβάλλονταν στην κλασική, επεμβατική στεφανιογραφία για διαγνωστικούς λόγους.

Πώς και πού γίνεται;
Η εξέταση εκτελείται στον χώρο του αξονικού τομογράφου. Αφότου ληφθεί ενδελεχές ιστορικό, χορηγείται σκιαγραφικό μέσο, το οποίο είναι απαραίτητο για την απεικόνιση των στεφανιαίων. Η διάρκεια της σάρωσης δεν διαρκεί πάνω από 10 δευτερόλεπτα, ενώ η συνολική διαδικασία της εξέτασης δεν ξεπερνά τη μισή ώρα. Μετά το τέλος της ο ασθενής επανέρχεται πλήρως στις δραστηριότητές του χωρίς ανάγκη νοσηλείας.