Holter ρυθμού (ή 24ωρη καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος)
Η συνεχής καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος, συνήθως για ένα ή δύο 24ωρα, είναι μια μέθοδος, η οποία βοηθά κυρίως στην ανεύρεση διαταραχών του καρδιακού ρυθμού, δεδομένου ότι αυτές οι διαταραχές είναι συνήθως παροδικές.
Πολλές φορές έρχονται στο ιατρείο ασθενείς παραπονούμενοι για αίσθημα παλμών που τους προκαλεί από δυσφορία ως και λιποθυμικά επεισόδια. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα που τους γίνεται, τις περισσότερες φορές είναι φυσιολογικό. Από το ιστορικό, όμως, έχουμε ενδείξεις ότι οι ασθενείς είχαν κάποιο επεισόδιο αρρυθμίας. Ο καλύτερος τρόπος να το αποκαλύψουμε, ιδίως αν τα επεισόδια αυτά συμβαίνουν συχνά, είναι να υποβάλουμε τον ασθενή σε 24ωρη καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος.
Η εξέταση πραγματοποιείται με τη συσκευή Holter ρυθμού. Πρόκειται για μια πολύ μικρή συσκευή σαν μαγνητόφωνο, βάρους λίγων γραμμαρίων, που φέρει 5-7 ηλεκτρόδια, τα οποία συνδέονται κατάλληλα πάνω στον ασθενή. Ο εξεταζόμενος υποχρεούται να φέρει τη συσκευή (συνήθως εντός μιας μικρής θήκης) για ένα έως δύο 24ώρα, ενώ επιτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες όπως συνήθως. Δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτώματος οφείλει να πατήσει ένα πλήκτρο πάνω στη συσκευή, προκειμένου να συσχετιστούν τα συμπτώματα χρονικά με την καταγραφή.
Μετά την πάροδο του 24ώρου η συσκευή αποσυνδέεται από τον ασθενή και η καταγραφή μεταφέρεται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου αναλύονται τα αποτελέσματα με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού. Ο καρδιολόγος αναλύει προσεκτικά την καταγραφή για τυχόν παρουσία διαταραχών καρδιακού ρυθμού. Κυρίως ο εντοπισμός τυχόν κοιλιακών αρρυθμιών ή κολπικής μαρμαρυγής έχει ιδιαίτερη σημασία για την πρόγνωση και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.