Είναι η αξονική στεφανιογραφία μια ασφαλής και αξιόπιστη εναλλακτική της επεμβατικής στεφανιογραφίας;

Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησε να δώσει απάντηση η πρόσφατα δημοσιευμένη (Μάρτιος 2022) στο New England Journal of Medicine μελέτη DISCHARGE.

Η επεμβατική στεφανιογραφία είναι η εξέταση αναφοράς για την παρουσία στεφανιαίων στενώσεων, ενώ δίνει και τη δυνατότητα παρέμβασης και αντιμετώπισής τους με αγγειοπλαστική στον ίδιο χρόνο. Η εξέταση πραγματοποιείται μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον, σε συνθήκες χειρουργείου, η πρόσβαση στις στεφανιαίες αρτηρίες γίνεται με ειδικούς καθετήρες από την αρτηρία του χεριού και απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο για τουλάχιστον 6 ώρες. Παρόλα αυτά, μπορεί να συνοδευτεί από σπάνιες περι-επεμβατικές επιπλοκές (αιμορραγία, έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, διαχωρισμός στεφανιαίου αγγείου, καρδιακός επιπωματισμός, θανατηφόρες αρρυθμίες). Η αξονική στεφανιογραφία από την άλλη έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε μια πολύ αξιόπιστη μη επεμβατική τεχνική διάγνωσης ή αποκλεισμού στεφανιαίας νόσου.

Σκοπός της πιο πάνω μελέτης ήταν να συγκρίνει την αξονική στεφανιογραφία με την επεμβατική στεφανιογραφία στη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση ασθενών με σταθερή στηθάγχη που παραπέμπονταν για επεμβατική στεφανιογραφία. Πρωτογενές καταληκτικό σημείο ήταν ο συνδυασμός καρδιαγγειακού θανάτου, εμφράγματος μυοκαρδίου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τυχαιοποιήθηκαν για αυτό το σκοπό 3667 ασθενείς ενδιάμεσης προ-διαγνωστικής πιθανότητας για στεφανιαία νόσο με σταθερή στηθάγχη. Κριτήρια αποκλεισμού ήταν η αιμοκάθαρση, η εγκυμοσύνη και η απουσία φλεβοκομβικού ρυθμού. Σημαντικές στενώσεις στα στεφανιαία αγγεία (>50%) αναδείχθηκαν σε λιγότερο από το 1/3 των ασθενών (25,7%) και στις δύο ομάδες. Η επίπτωση του πρωτογενούς καταληκτικού σημείου ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες (2,1% στην αξονική στεφανιογραφία έναντι 3% στην επεμβατική) σε ένα διάμεσο διάστημα παρακολούθησης 3,5 ετών. Αντίθετα η εμφάνιση μειζόνων σχετιζόμενων με την εξέταση επιπλοκών (έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό) ήταν χαμηλότερη στους ασθενείς που υποβάλλονταν σε αξονική (0,5%) συγκριτικά με τους ασθενείς που υποβάλλονταν σε επεμβατική στεφανιογραφία (1,9%).

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, σχεδόν το 60% των ασθενών που υποβάλλονται σε επεμβατική στεφανιογραφία δεν έχουν κριτικές στενώσεις στα στεφανιαία αγγεία τους. Συνεπώς, και με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, η αξονική στεφανιογραφία αποτελεί μια βιώσιμη χαμηλού ρίσκου εναλλακτική της επεμβατικής μεθόδου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΒΑΣΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ:
1. Σε ασθενείς με θετική ή μη διαγνωστική λειτουργική δοκιμασία και χαμηλής προδιαγνωστικής πιθανότητας για στεφανιαία νόσο καλό είναι να σκεφτούμε αξονική στεφανιογραφία
2. Είναι καλύτερο ασθενείς με σταθερή στηθάγχη να υποβάλλονται πρώτα σε μη επεμβατική εξέταση πριν παραπεμφθούν σε επεμβατική στεφανιογραφία
3. Η επεμβατική στεφανιογραφία δεν είναι τόσο αθώα – συνοδεύεται από επιπλοκές
4. Η αξονική στεφανιογραφία είναι μια ασφαλής και αξιόπιστη εναλλακτική

Πηγή
Maurovich Horvat et al., N Engl J Med. 2022 Mar 4. doi: 10.1056/NEJMoa2200963